dakopbouw Prinses Marijkestraat 26, 28, 30 en 34, Amsterdam, medio 2009

Gepoogd is om de wens van de huidige bewoners om een bruikbare zolderverdieping te creƫren te combineren met behoud van de wezenlijke, karakteristieke elementen van deze woningen en van de hier toegepaste bouwstijl. Enkele stijlkenmerken waar in dit ontwerp op voortgebouwd wordt zijn de plasticiteit, de expressieve omlijstingen, de roedeverdelingen, de zeer ranke kozijnprofielen en de typerende vlakverdelingen.

Het thema van de omkadering met een vrije invulling is hier als leidraad gebruikt. De dakopbouwen zijn als zelfstandig element vormgegeven, zodat er een spanningsveld tussen de opbouw en de woning ontstaat. We wilden voorkomen dat de opbouw als dakkapel wordt ervaren omdat de schaal hiervoor te groot is.
Het hierbij aan u voorgelegde ontwerp bestaat uit een sterk visueel element, het kader of frame in dezelfde kleur wit als het bestaande schilderwerk. Hierbinnen is ruimte voor een specifieke invulling, in aansluiting op de indeling die door bewoners gewenst wordt. Binnen de roedeverdeling kan gekozen worden voor een invulling met glas of gesloten (glazen) panelen, in vaste en bewegende delen. Bij het ontwerp is zowel gedacht aan realisatie van de opbouw voor een enkele woning als voor een aantal aaneengesloten woningen ineens.

Vernieuwend zijn het gebruik van MHB stalen kozijnen (met koudebrug onderbreking) en de daarin opgenomen houten openslaande delen evenals de naadloze afwerking met polyurethaan spuitmembraan.