Ma-architecten
Ma-architecten

prijsvraaginzendingen

Herinrichting Keizer Karelplein, Nijmegen oktober, 2002

Het idee is om op het Keizer Karelplein een eigentijdse uitvoering van een amfitheater te bouwen. Rondom laten we een ruime flaneer-strook open die in directe verbinding met de arena staat, zodat deze een soort pleinfunctie krijgt. Daarnaast kan het 'Amfiqevatron' ook gebruikt worden voor allerlei evenementen.Kop van het Zand, 's Hertogenbosch, 2001
i.s.m. Dirk Zuiderveld'Tijdelijk Expositie Paviljoen Rotterdam', 2000

De belangrijkste programmatische uitgangspunten voor dit paviljoen waren het beperkte budget, de opbouwbaarheid en de verplaatsbaarheid, alsmede het ontbreken van een duidelijke locatie. Het paviljoen bestaat uit drie zelfstandige onderdelen die apart gesponsord kunnen worden, en na de expositie een eigen leven kunnen gaan leiden.


Het dak is een kruising tussen een 'Gitterkupeln', volgens een in de jaren zestig door Frei Otto ontwikkeld principe, en een hyperbolische paraboloide. De grap is dat een eenvoudig scharnierend raamwerk van latten met geboute verbindingen, eenzelfde krachtswerking heeft als een betonnen schaal. Door de kruispunten te fixeren als de schaal de goede vorm heeft aangenomen is hij stabiel.


De wand bestaat uit kartonnen kokers, aan elkaar gekoppeld volgens een kettingprincipe. Zij worden opgerold op de locatie aangeleverd. Uitgerold kan de wand diverse vormen aannemen, zodat zij zich kan aanpassen aan de locatie en het tentoon te stellen materiaal.


De meubels zijn losse objecten, die afsluitbaar en waterdicht dienen te zijn. Gekozen is voor afzonderlijke units voor multimediadoeleinden en units voor het opslaan van het expositiemateriaal.