Ma-architecten
Ma-architecten

Kostgewonnen


ontwerp

 

Kostgewonnen is een voormalig schoolgebouw aan de Derde Kostverlorenkade in Amsterdam.
De twee helften van het gebouw, oorspronkelijk twee aparte scholen, zijn gebouwd in 1912 en 1914.
In 2005 is het gebouw door Vereniging Kostgangers, waarvan alle huurders lid zijn, gekocht om in het gebouw ruimte te maken voor uiteenlopende culturele functies. Zo zijn er in het gebouw een kinderdagverblijf en een theater en een groot aantal atelierruimtes gevestigd.

De voornaamste ingrepen in het gebouw zijn gedaan om te komen tot een groter verhuurbaar vloeroppervlak, en tegelijkertijd de twee aparte scholen tot een geheel te smeden. Dit is gedaan door het maken van een verbinding over een voorheen ontoegankelijk dak aan de voorkant en de bouw van twee nieuwe trappenhuizen en gangen. De voormalige trappenhuizen tussen de eerste en tweede verdieping zijn nu bij verhuurde ruimtes getrokken.

Ma architecten maakte het ontwerp voor deze ingrepen. Een belangrijk uitgangspunt hierbij werd gevormd door de (financiƫle) noodzaak werkzaamheden door leden van de vereniging uit te laten voeren, en dus door de maakbaarheid.